Magneti Marelli PF09 TPS help!

Discuss which Sensors work best with these ECUs and share how you are using inputs and outputs

Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby gigford » Wed Feb 06, 2019 4:48 pm

Hi,

trying to set the throttle stops with a Magneti Marelli PF09 sensor(Cosworth yb) but run out of ideas...
20190206_211332.jpg


Sensor o/p(middle pin) is connected to pin 34 S60 and the outer ones to 5V and sensor gnd(pin 33).

tpsdrawing.GIF
tpsdrawing.GIF (8.34 KiB) Viewed 1294 times



It shows the throttle is fully open even if i swap the ground/5V:

20190206_211224.jpg


If i open the throttle, the throttle position is keep staying above 1000, the virtual blade does not move at all.

I have two of these sensors one is a new one the other is used, but the results are the same.

If i tick the reverse tps box, the green "current ecu map" switches to red "map not current"

Thanks for any help in advance!
gigford
 
Posts: 10
Joined: Fri Jan 08, 2016 3:22 pm
ECU Model: S60 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby stevieturbo » Wed Feb 06, 2019 6:24 pm

It's unlikely both are faulty....so that means most likely your wiring is incorrect.

And initially ignore the throttle position, as that applies after the main/max stops are set.

What does the voltage readout say ? Does it change with position ?
stevieturbo
 
Posts: 3004
Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby gigford » Thu Feb 07, 2019 1:54 am

Voltage readout is the same 4995mV, does not change with throttle movement, even if the 5v/ground swapped.
If i disconnect the plug it shows 0mV and the blade jumps back to zero.

Plug disconnected, the measurement shows 5V present between the outher pins. I also did continuity check on all 3 pins to the ecu sensor plug and all ok.
gigford
 
Posts: 10
Joined: Fri Jan 08, 2016 3:22 pm
ECU Model: S60 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby Rob Stevens » Thu Feb 07, 2019 3:10 am

Get your multi meter on to the TPS its self to verify the centre pin is the output, to do this look for ohms on the outer 2 pins you should see something like 2000 and this won't change when you move the device. Then connect the centre pin and one outer to the meter and you should get a variance when you move the device.
Rob Stevens
 
Posts: 937
Joined: Thu Jul 28, 2011 4:10 am
ECU Model: S100 Pro
Distributor: None-Coil On Plug :)

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby Alex DTA » Thu Feb 07, 2019 3:44 am

They are not compatible with our ECUs, as they have a logarithmic (possibly exponential, can't remember) output, and some strange input requirements.

You'll need to change them.

On the plus side, if they are known to be working, they sell for a (relative) small fortune as they are no longer made.
Alex DTA
 
Posts: 1259
Joined: Fri Feb 28, 2014 1:03 pm
ECU Model: S40 Pro
Distributor: DTA
Firmware Version: 79

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby gigford » Thu Feb 07, 2019 8:47 am

Alex DTA wrote:They are not compatible with our ECUs, as they have a logarithmic (possibly exponential, can't remember) output, and some strange input requirements.

You'll need to change them.

On the plus side, if they are known to be working, they sell for a (relative) small fortune as they are no longer made.


Damn...any suggestions what kind of TPS i should look for?
gigford
 
Posts: 10
Joined: Fri Jan 08, 2016 3:22 pm
ECU Model: S60 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby zolalmasi » Thu Feb 07, 2019 10:19 am

Pf01 not only a pot, but it has a microswitch it. It is standard for 2wd cossies and l6 marelli ecu. but i have never seen red pf09, only pf01. Please give me an email address in private message, because i can't reply to your previos priv message. It says "We are sorry, but you are not authorised to use this feature. You may have just registered here and may need to participate more to be able to use this feature." but I don't know why...

There are good infos here:
http://www.bigturbo.co.uk/main4.htm
zolalmasi
 
Posts: 4
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:57 am
ECU Model: S100 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby Cpur » Thu Feb 07, 2019 2:17 pm

2wd you cannot use. use a 4wd tps
the 2wd tps goes to open at idle. this is not ideal for any modern ecu

And as Alex said, the Cosworth Tps is not linear.
However i used it, and it works but if i had to do it all again , i would change to a commonly found tps(linear)

Warren
Cpur
 
Posts: 43
Joined: Wed Dec 06, 2017 1:55 pm
ECU Model: S100 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby zolalmasi » Fri Feb 08, 2019 2:42 am

I am using 2wd tps with other standalone ECU, but turned a bit on the throttle to non switched region. It has oval holes for adjusting.
zolalmasi
 
Posts: 4
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:57 am
ECU Model: S100 Pro

Re: Magneti Marelli PF09 TPS help!

Postby Bollah » Fri Feb 08, 2019 5:07 am

Maybe have a look at TPS from:

Lancia integrale
Fiat Coupe 16v / 16v turbo

This use the same Weber TPS, but have different part numbers.
Bollah
 
Posts: 127
Joined: Tue Jul 26, 2011 10:15 am
ECU Model: S60 Pro
Firmware Version: 71

Next

Return to Sensors, Inputs, and Outputs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests