S-80 starting trouble.

This section is dedicated to discussion of DTA engine control units such as the DTA E48 EXP, P8 Pro, DTA S40, S60, S80, and S100, as well as all things ECU related.

S-80 starting trouble.

Postby firemanjim » Fri Mar 20, 2020 11:42 pm

We have a 2004Suzuki hayabusa, came with the DTA on it as a runner. The problem is at times it will not start no matter what I try. Thought it was fuel but checked that off. Seems at times there is no spark. I noticed even with a battery charger on it and it turned over very well, the voltage showing in the ecu dips to 10.2 volts.
Is this below some thresh hold the ecu needs to see.
I know stock Busas will do the same thing with low battery voltage. Turn over well but no spark.
firemanjim
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 28, 2020 5:09 pm
ECU Model: S80 Pro

Re: S-80 starting trouble.

Postby Rob Stevens » Sat Mar 21, 2020 4:39 am

my recommendation would be to get the pc software and lead if you don't already and check if the ecu is 'synchronising' whilst cranking, this status will be found in the 'diagnostics' page. This will help point to the next thing to look at. I run a bussa and when it was a 1600 with 15:1 CR 24v was essential for it to start. Now its supercharged and will start on 12v but with 24v it starts instantly.
Rob Stevens
 
Posts: 1036
Joined: Thu Jul 28, 2011 4:10 am
ECU Model: S100 Pro
Distributor: None-Coil On Plug :)

Re: S-80 starting trouble.

Postby stevieturbo » Sat Mar 21, 2020 5:33 am

Do what Rob says...

But if you think it has no spark....check for spark
stevieturbo
 
Posts: 3125
Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU

Re: S-80 starting trouble.

Postby katana » Sat Mar 21, 2020 5:54 am

Another thing to check is the cam sensor - known to be flaky on Busa's!
katana
 
Posts: 326
Joined: Sun Jan 27, 2013 6:08 pm
ECU Model: S60 Pro
Firmware Version: 29

Re: S-80 starting trouble.

Postby Rob Stevens » Sat Mar 21, 2020 6:14 am

Good shout, early busa is a 8+1 later changed to 24-1 to aid starting
Rob Stevens
 
Posts: 1036
Joined: Thu Jul 28, 2011 4:10 am
ECU Model: S100 Pro
Distributor: None-Coil On Plug :)


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests